dinsdag 30 oktober 2012

September 2012

September was (zoals vaker) qua spelletjes de stilte voor de storm. Relatief weinig gespeeld, en daarvan nog minder spellen die ik nog niet kende. Van de 57 keer dat ik in september een spel speelde, betrof dat maar liefst 24 keer Dominion.
 
Drie nieuwe spellen en een nieuwe uitbreiding kwamen op tafel. Geen van de nieuwe spellen kon mij echt bekoren, maar de uitbreiding was een schot in de roos.
 
 
Coney Island
Dit was nog de beste spelervaring. Coney Island is een degelijk spel, gebaseerd op het verzamelen van blokjes, die je kan uitgeven om tegeltjes in je eigen kleur op het speelbord te leggen. Je kan ook blokjes uitgeven om die tegeltjes dan weer te bedekken met kermisattracties, waarvoor zowel jij als de eigenaren van de bedekte tegeltjes punten krijgen.
 
Een niet onaardig spel, dat echter niet echt iets nieuws bracht. Enig verband met het thema van het spel, een kermis op het Amerikaanse Coney Island, hebben de mechanismen niet.
 
 
Domaine
Een paar maanden geleden speelde ik al Löwenherz, een iets complexere variant van dit spel. Dat beviel toen goed. Vergeleken met dat spel leek er in Domaine een stuk minder spanning te zitten. Waar het verdelen van de kaartjes in Löwenherz door een soort veiling geschiedt, mogen in Domaine de spelers gewoon om de beurt een kaart uitzoeken. Daardoor verdwijnt er een stukje interactie uit het spel.
 
Of misschien lag het eraan dat we Domaine met z'n drieën gespeeld hebben. Met vier spelers schijnen beide spellen op hun best te zijn. Dat moet ik later dan nog maar eens proberen.
 
 
Egelrace
Dit is een eenvoudig race-spelletje, waarbij het de bedoeling is om je egels zo snel mogelijk naar de andere kant van het bord te krijgen. Helaas wordt met een dobbelsteen bepaald in welke rij je een egel mag verzetten, en vaak zal dat dan een egel van een tegenstander zijn. Je kan elkaar leuk dwarszitten door egels te blokkeren door er bovenop te gaan liggen, of door ze in een valkuil te laten lopen. Helaas kwam dit met drie personen niet echt uit de verf.
 
Ook dit spel moet ik met meer spelers proberen, voordat ik het definitief achter in de kast laat belanden.
 
 
En dan was er nog één andere nieuwigheid deze maand, zoals ik al zei: een uitbreiding.
 
Dominion: Dark Ages
De nieuwste doos van Dominion bevat maar liefst 35 verschillende koninkrijkskaarten, meer dan iedere voorgaande uitbreiding. Het is te zien dat Dark Ages bijna de laatste uitbreiding is die voor Dominion uitkomt: de meest voor de hand liggende kaarten zijn al verschenen, en de kaarten worden dan ook steeds complexer.
 
Veel van de nieuwe effecten in Dark Ages hebben te maken met het vernietigen van kaarten. Sommige kaarten leveren extra voordeel op als je ze vernietigt; andere vissen bruikbare kaarten op uit de afvalhoop van vernietigde kaarten, en weer andere vernietigen kaarten van de andere spelers.
 
Ik zou Dominion: Dark Ages dan ook niet aanbevelen voor beginnende spelers. Maar voor gevorderden is dit mogelijk de meest interessante doos tot nu toe. Er zijn steeds meer combinaties van kaarten die op een verrassende manier samenwerken, en het wordt nog steeds weer leuker om die combo's sneller te proberen te vinden dan de tegenstanders.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten